27 Kasım 2012 Salı

Cilt Kullanma Rehberi-2


Lazer tedavileri:

Teknoloji hayatımıza lazerleri her alanda kullandırmaya başlamış olsada burada estetik ve güzellik alanında lazerlerden kısaca bahsedeceğiz: Ciltle ilgili onarım veya tedavilerde vazgeçilmez uygulamalardan biri de lazerlerdir. Lazer tedavileri bir hedef doku seçerek gönderilen özel ışığın ısıya dönüşerek ulaşan sonuçlarıdır. Bu amaç için kullanılan ışık demeti yollayan cihazlar da lazerlerle birlikte değerlendirilmektedir.
Lazerler yaptırılmak istenen işe göre teknik olarak farklı türlere ayrılır (Diod, Alexandrite, NdYag, Dye, Ruby,Erbium, Q-switch, Co2) gibi, Işık demeti yollayan cihazlar (IPL, VPL, I2PL...) da kullanılmaktadır.

Ayrıca tarzlarına göre "Soyucu" olan (ablatif ) ve olmayan (non-ablatif) bir tasnif , son dönemde ışığı gönderme şekline göre de fraksiyonel (ışığı bölerek atabilen) cihazlar bulunmaktadır.

Lazer ışınları ile tedavi edilebilen sorunlar başlıca:

- Pigmentasyonlar (özellikle hamilelik, güneş ve yaşlanmaya bağlı leke tedavileri, dövme çıkartma)
- Damar görünümleri (daha çok kırmızı renkli damar ve damar yapısında doğum lekeleri)
- Akne (sivilce) tedavileri
- Epilasyon
- Cilt yenileme (rejuvenasyon)

Pigmentasyon, akne, istenmeyen kıllar ve damar sorunlarını tedavi eden lazerlerin hepsinin türüne ve kişinin özelliklerine göre farklı seans ve tedavi tarzları gerekmektedir. Burada Seçilen lazerden çok uygulayıcının önemli olduğunu unutmamak gerekir. Lazer tedavilerinde yeterince gönderilemeyen doz ışık sonuç alınmamasına neden olurken fazlası da ciddi yanıklar ve kalıcı hasarlara neden olabilir.

Koruyucu amaçla kullanımda ise yaşlanma ile ortaya çık özellikle elastikiyet kaybı ve bazal tabakada hücre yenilenmesinin sağlanması hedeflenir. Soyucu olmayan lazerler ile aynı gün işe dönülebilirken fraksiyonel ve ablatif lazerlerde bu süre 3-4 günden birkaç aya kadar iyileşme beklenmesi gerekebilmektedir. Yılda 1-3 lazer uygulaması yaşlanma belirtilerini azaltıp düzeltebilecektir.

Lazer tedavilerinden de tek başına tüm şikayetlerde çözüm olması yerine diğer uygulamalar ile kombine tedavilerde daha yüz güldüren sonuçlar alınacağını hatırda tutmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder